Peduli Sihat kini untuk anak OKU

KOTA DAMANSARA, 29 APRIL: Kanak-kanak kelainan upaya (OKU) termasuk autisme kini berpeluang menikmati skim rawatan asas Peduli Sihat yang dilaksanakan Kerajaan Negeri.

Exco Kesihatan, Kebajikan, Hal Ehwal Wanita dan Keluarga, Dr Daroyah Alwi berkata, pihaknya akan meminta Selgate Corporation selaku ‘Third-Party Healthcare Administrator’ menyediakan senarai kanak-kanak istimewa yang layak.

Katanya, golongan terbaru yang menikmati Skim Peduli Sihat (SPS) itu layak menerima bantuan RM200 secara individu walaupun pendapatan keluarga melebihi syarat ditetapkan.

“Kita juga akan bekerjasama dengan Pengarah Sekolah Pendidikan Khas Eden Firdaus iaitu Ahmad Idham Ahmad Nadzri untuk menyediakan senarai kanak-kanak yang layak.

“Beliau (Ahmad Idham) mempunyai banyak kenalan daripada golongan ini yang boleh menyertai skim berkenaan,” katanya kepada SelangorKini sempena Karnival Mini Kesedaran Austism di Encorp Strand Mall, di sini, hari ini.

WhatsApp Image 2017-04-29 at 1.52.51 PMDaroyah berkata, SPS dibuka kepada kanak-kanak itu atas dasar keprihatinan Kerajaan Negeri juga tanda sokongan untuk golongan terbabit mendapat kehidupan lebih baik.

“Sebelum ini kita mempunyai program Si Kembar dan untuk program ini kita akan semak semula supaya ia bersesuaian dengan SPS,” katanya.

SPS dibuka kepada golongan B40 yang layak berpendapatan bulanan isi rumah di bawah RM3,000 ddengan 68,579 permohonan setakat ini.

 

OLEH NORHAYATI UMOR (https://selangorkini.my)

Admin2

Leave Comment :