Perkhidmatan Bas percuma Smart Selangor ringankan beban rakyat

SELAYANG, 3 OKT: Sebanyak RM1.25 juta setahun diperuntukkan Kerajaan Negeri bagi pelaksanaan laluan kedua perkhidmatan percuma Bas Smart Selangor bagi kawasan Majlis Perbandaran Selayang (MPS) mula beroperasi pada 26 Julai lalu.

Exco Pelaburan, Perindustrian, Perdagangan dan Pengangkutan, Dato’ Teng Chang Khim berkata, penyediaan laluan baru iaitu MPS2 dari Tesco Rawang ke KTM Rawang dan Terminal Bas dan Teksi Rawang itu menggunakan peruntukan Kerajaan Negeri bagi meringankan bebanan rakyat.

Katanya, penambahan dua buah bas di laluan MPS1 pula menggunakan peruntukan MPS dengan kos RM626,460 setahun.

“Kerajaan Negeri berharap rakyat dapat menggunakan sepenuhnya perkhidmatan bas disediakan secara percuma ini bagi membantu meringankan beban kos sara hidup yang semakin meningkat.

LRM_EXPORT_20171003_100943-1280x853“Ia juga sebagai langkah awal menggalakkan penggunaan pengangkutan awam seterusnya mengurangkan kesesakan lalu lintas di jalan raya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyempurnakan Majlis Pelancaran
Laluan 2 Bas Smart Selangor MPS, di sini, hari ini.

Laluan MPS2 yang bermula dari Tesco Rawang antara lain melalui Rumah PKNS BT 16, Taman Kanching, Taman Tun Teja, Pangsapuri Beringin, Surau Al-Radhiah, KTM Rawang, Mydin Rawang dan Terminal Bas dan Teksi Rawang.

Ia beroperasi dengan empat bas seawal jam 6 pagi sehingga jam 10 malam dan dilengkapi kemudahan Wifi, Kamera Litar Tertutup (CCTV), Passanger Information System (PIS) serta mesra Orang Kelainan Upaya (OKU).

LRM_EXPORT_20171003_100933-1280x853Kesalinghubungan laluan Bas Smart Selangor MPS menghubungkan perkhidmatan bas itu dengan sistem pengangkutan awam lain iaitu Transit Aliran Ringan (LRT) di Terminal Putra Gombak bagi laluan MPS1 dan Komuter Rawang di laluan MPS2.

Laluan MPS2 merupakan salah satu daripada 15 laluan baru diperkenal pada 2017 di seluruh Selangor.

Pada 2014 lalu, Bas Smart Selangor mendapat pengiktirafan The Malaysia Book Of Records (MBOR) bagi perkhidmatan bas percuma terbanyak disediakan Kerajaan Negeri dengan 100 bas.

=EZY=

OLEH LIZAWATI MADFA (selangorkini.my)

Admin2

Leave Comment :