5-ladangPENDAHULUAN

Program ini merupakan satu program yang bertujuan untuk membantu anak-anak pekerja ladang mendapat pendidikan yang sempurna dan cemerlang dalam pelajaran.

OBJEKTIF

Membantu anak-anak pekerja ladang meningkatkan prestasi pelajaran serta mendapat kemahiran teknikal (bagi yang kurang berjaya dalam bidang akademik).

KRITERIA PERMOHONAN

Kriteria permohonan untuk bantuan ini ialah:

1. Ibu atau bapa adalah pekerja ladang dan dilahirkan di Negeri Selangor @ Bermastautin di Negeri Selangor tidak kurang dari 5 tahun;

2. Berpendapatan kurang dari RM1,500.00 sebulan;

PELAKSANAAN PROGRAM

1. Bantuan Biasiswa (One-Off) kepada anak pekerja ladang. Bantuan diberikan dalam bentuk biasiswa (One-Off) untuk membiayai pembayaran semester pertama pembelajaran.

2. Program Kemahiran Teknikal di Kolej INSPENS. Program usahasama dengan kolej INSPENS bagi membiayai pembelajaran dan sara hidup sepanjang pembelajaran.

3. Program Kelas Tambahan Sekolah Tamil di Ladang Negeri Selangor. Program tahunan yang diadakan di Sekolah Tamil seluruh Negeri Selangor untuk pelajar-pelajar Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) mendapat sokongan dan bantuan daripada Kerajaan Negeri.

4. Program-program peningkatan pembelajaran untk anak-anak pekerja ladang. Program usahasama dengan Badan-Badan Bukan Kerajaan (NGO’s) yang
membantu meningkatkan pembelajaran anak-anak pekerja ladang.

5. Bantuan kewangan untuk Sekolah-Sekolah Tamil di Ladang Bantuan kewangan yang diperlukan oleh pihak sekolah untuk membiayai pembayaran guru-guru sekolah, penyelenggaraan bangunan sekolah, pembelian peralatan dan kemudahan sekolah serta pembinaan pondok bacaan.

6. Subsidi Tambang Bas Sekolah Bantuan yang diberikan untuk membiayai tambang bas sekolah untuk anak- anak pekerja ladang.

7. Program penyerahan sumbangan/ hadiah kecemerlangan UPSR untuk anak-anak pekerja ladang. Program berbentuk majlis penyerahan sumbangan (cermin mata) dan hadiah kecemerlangan pelajar UPSR 2009.

PERMOHONAN

Bagi permohonan pembiayaan pembelajaran anak-anak pekerja ladang ke IPTA/S. Pemohon diminta mengemukakan surat permohonan bersama-sama dokumen tersebut:

1. Kad Pengenalan.

2. Surat tawaran IPTA/S yang tertera jumlah yuran pembelajaran yang perlu dibayar. (Bersama-sama maklumat Bank dan Nombor akaun Bank pihak IPTA/S)

3. Salinan slip gaji ibu/bapa atau surat pengesahan daripada majikan ladang sebagai bukti bahawa mereka adalah anak pekerja ladang di Negeri Selangor.

Dapatkan ringkasan maklumat berkaitan program di bawah Inisiatif Peduli Rakyat. Klik di sini

 

Terkini: Tabung Anak Pekerja Ladang

Kuala Kubu Baru – Sejumlah RM522,000 telah disumbangkan kepada PIBG sekolah-sekolah Tamil dalam satu majlis keramaian yang diadakan di Dewan Merdeka, Kuala Kubu Bharu, baru-baru
Antara program yang menjadi kebanggaan Selangor ialah skim bantuan untuk anak pekerja ladang disamping menambahbaik infrastuktur sekolah di kawasan estet. Pengerusi Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan